BPD Magazine #2

Het doel van BPD Magazine? Inspireren en informeren van onze stakeholders en het delen van onze jarenlange opgebouwde kennis en ervaring. In editie #2 besteden we aandacht aan de trek naar de steden en de leegloop van het platteland. Op vele plekken in Europa is deze trend zichtbaar en dit vraagt om een verschillende aanpak van de woningmarkt. Verder een prachtige beeldreportage over Bordeaux. Geïnteresseerd? Lees vooral door en meld u onderaan deze pagina aan om de volgende edities ook kosteloos op uw deurmat te ontvangen.
  • Publicatiedatum: 5 oktober 2015
BPD Magazine gratis ontvangen?
BPD MAG TR4 DEF
Thomas Rau
Radicaal anders

Wat is de overeenkomst tussen een radicale denker en een op groei gerichte ontwikkelaar? Beiden zien de noodzaak van een ander economisch systeem waarmee de (bouw)wereld beter en langer vooruit kan. Thomas Rau, directeur van architectenbureau RAU en Turntoo, en Franz-Josef Lickteig, directievoorzitter BPD Immobilienentwicklung, bepleiten nieuwe spelregels. 'De verbruiker wordt gebruiker.'

We zijn de ecologie aan het economiseren, terwijl we economie moeten ecologiseren
Thomas Rau
Directeur architectenbureau RAU
Istock 000056665298 Medium
Mobiel in de stad

Circa zeventig procent van de Europese bevolking woont in steden. De krachtproef daarbij is hoe we de doorstroming bevorderen en tegelijkertijd de leefbaarheid verbeteren? Mobiliteitsverbetering vergroot niet alleen de aantrekkingskracht van de stad, maar levert ook forse kosten-besparingen op. Een aantal interessante voorbeelden uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. 

Geen enkele wereldstad maakt zo’n enorm budget vrij om het vervoerssysteem aan te passen aan de moderne tijd als Parijs: 25 miljard euro. Reistijd is echt een issue.
Alexandre Labasse
Directeur bij Pavillion l'Arsenal
Shutterstock 180201041
Philadelphia heeft een betaalkaart voor alle publieke diensten
De kracht van verbinding

Steden zijn niet slim, mensen zijn slim, stelt urbanist Greg Clark. Zij zijn de drijvende kracht achter vernieuwing, waarbij technologie slechts een hulpmiddel is. Het is immers niet de stad maar haar inwoners, bestuurders en datasystemen die slim zijn en nauw met elkaar in verbinding staan.

 

 

Een smart city is eigenlijk een gek denkbeeld, want steden zijn niet slim maar mensen zijn slim. Technologie maakt dingen alleen mogelijk
Gerg Clark
Urbanist met een achtergrond in de economie, sociologie en politicologie
Bpd Nieuwbouw Magazine Klein Wonen
Hoe fijn is klein?

Kleiner wonen is een trend die wereldwijd gaande is. Het wonen blijkt klein en nóg kleiner te kunnen. In New York worden in het kader van de ontwerpwedstrijd ‘adAPT NY City’ woningen gebouwd vanaf 23 vierkante meter. Maar dat is nog lang niet de ondergrens. In Seoul werden dit jaar in het Song-Pa Micro Housing-project acht micro-appartementen (van elk elf vierkante meter) opgeleverd, compleet met flexibele schuifwanden. Het Londense architectenbureau Horden Cherry Lee produceerde samen met studenten van de TU München in 2001 al de ‘m-ch’, een woning. van zeven (!) vierkante meter, bedoeld voor studenten, zakenlui, sporters en weekenders. Uiteraard zijn dit extreme voorbeelden, maar ook Nederland, Duitsland en Frankrijk rukt het compacte wonen op. 

Stedelingen willen genoegen nemen met minder ruimte, maar dan moeten locatie én kwaliteit wél top zijn
Han Joosten
Hoofd Gebietsentwicklung & Marktforschung BPD Immobilienentwicklung
Mail Han Joosten

Oh oh Bordeaux

Bordeaux 062015 Photo Arthur Pequin MG 8434
Bordeaux 062015 Photo Arthur Pequin DSF6136
Bordeaux 062015 Photo Arthur Pequin MG 2125
Bordeaux 062015 Photo Arthur Pequin MG 6360
Bordeaux 062015 Photo Arthur Pequinimg 9986

BPD Magazine ontvangen?