'Over een paar jaar kiest iedereen voor het beste materiaal'

Het bouwen van woningen met een houten constructie was eeuwenlang de standaard in Nederland. Inmiddels is beton de norm, terwijl dat materiaal zorgt voor bijna acht procent van álle CO2-uitstoot. Expert Willem Otter, directeur van BAM Specials, spreekt zich uit over houtbouw in het licht van de huidige woningbouwopgave.

'In het licht van de stikstofcrisis kan houtbouw de woningbouwopgave zeker versnellen. Hout is lichter dan beton en staal, waardoor je minder transportbewegingen en minder zware machines nodig hebt en eerder kunt werken met elektrische kranen. Voor de CO2-uitstoot van bouwen met beton biedt hout een tweeledige oplossing: enerzijds slaat hout tijdens de groei CO2 op en anderzijds kan het in combinatie met een ander bouwproces de uitstoot verminderen. Dat proberen wij nu uit met ons bouwconcept FLOW. Met een houten constructie en cellulose als isolatiemateriaal reduceren we tot 20.000 kilo CO2 per woning

Willem Otter Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Als directeur van BAM Specials richt Willem Otter zich op concepten en conceptuele ontwikkelingen, duurzaamheid en energiezuinige woningontwerpen.
Van file tot fabriek

Hout is in de regel duurder dan beton. Wil je een houten woning betaalbaar houden, dan moet je dus het hele bouwproces vernieuwen. Bijvoorbeeld door processen te digitaliseren en in te zetten op industriële woningbouw. Pak je dat slim aan, dan kun je file-to-factory produceren. Zo wordt het mogelijk om dankzij platformtechnologie een woning samen met de klant in 3D te ontwerpen, waarna deze in de fabriek grotendeels geautomatiseerd wordt gebouwd. Daar werken nog steeds vakmensen, maar gerobotiseerd produceren is waar mogelijk de norm. De platform technologie maakt het ook mogelijk om de kwaliteitscontrole digitaal en direct in de processen mee te nemen. In 2023 bouwen we in Haarlemmermeer de eerste vijftien woningen volledig uit hout. De houten wanden en vloeren komen als 2D-elementen uit onze fabriek. Op de bouwplaats wordt alles aan elkaar geklikt. 

Net LEGO

Het is net LEGO. Vijf medewerkers zetten de hele woning in één dag in elkaar; die is dan wind- en waterdicht. In drieënhalve week kan zo’n woning helemaal klaar zijn, afhankelijk van de vele mogelijke maatvoeringen. In het verleden was prijs de bepalende factor en kozen toekomstige bewoners vaak voor het voordeligste materiaal. Ik ben ervan overtuigd: over een paar jaar kiest iedereen voor het beste materiaal. Prijs is dan slechts één keuzefactor. Wij willen tegen die tijd alleen nog met natuurlijke, biobased materialen werken en stoppen met betonnen woningconcepten. In 2023 beginnen we met tweehonderd woningen; in 2025 moet dat aantal zijn opgeschaald naar duizend woningen. Door Europese regels moeten alle bouwers over een paar jaar CO2-arm gaan bouwen en dat draagt bij aan de verdere ontwikkeling van houtbouw. Dat lijkt mij een goede ontwikkeling voor iedereen.'

BPD Magazine ontvangen?

Dit artikel verscheen in BPD Magazine. De volgende editie kosteloos op uw deurmat ontvangen?