Liever middenduur
Maar niet getreurd. In Haarlem konden we een zogenaamd klushuis kopen. We kochten een casco woning van nog geen 80 vierkante meter van woningcorporatie Elan. Anderhalf jaar kregen we de tijd om het huis zelf te verbouwen. Samen met de bewoners van 16 andere woningen in onze straat. Het is gelukt. Een kluswoning* bleek voor ons het antwoord op onze woonvraag. Dankzij deze constructie wonen we nu in een huis van 145 vierkante meter in Haarlem-Oost.
Maar wij hebben geluk gehad. Want woningen met iets meer ruimte en een tuin in een stedelijke omgeving waarvoor je niet de hoofdprijs betaalt, zijn schaars in Nederland. Zowel middeldure huurwoningen als middeldure koopwoningen zijn niet of nauwelijks te vinden. Bewust noem ik ze allebei. Liever spreek ik dan ook van middenduur. Voor huishoudens met een inkomen tussen de € 35.000,- en € 50.000,- bruto is het vinden van een middeldure woning − huur óf koop − lastig.
Focus op middeldure huur niet voldoende
Zelf schuif ik namens BPD aan bij de Samenwerkingstafel Haarlem, een initiatief dat in het leven is geroepen om een groter en aantrekkelijker middenhuursegment te realiseren. Onder leiding van Rob van Gijzel werken we in deze setting samen met het Rijk, gemeente, bouwers, investeerders, ontwikkelaars, corporaties en huurders. Een groter aanbod van middeldure huurwoningen staat daarbij centraal. Een prima initiatief. Maar focus op middenhuur alleen is wat mij betreft niet voldoende. We moeten ook aandacht hebben voor andere oplossingen voor het middensegment in – met name – het stedelijk gebied. Doen we dat niet, dan is er voor mensen tussen de 18 en 35 jaar de komende jaren geen plek meer.
We moeten creatieve oplossingen bedenken om stadswoningen betaalbaar te maken én te houden voor een grotere groep mensen. Klushuizen zoals in Haarlem en andere steden zijn een voorbeeld van zulke creatieve initiatieven. Ook middeldure koopwoningen kunnen een aanvulling zijn op het woningaanbod voor het middensegment. Maar we kunnen wellicht ook strenge parkeernormen oprekken door anders te kijken naar mobiliteit en er meer ruimte ontstaat voor middendure woningen. Ook slimme en nieuwe manieren van financiering en andere bouwvormen – met bijvoorbeeld gedeelde ruimten – kunnen ervoor zorgen dat huizen betaalbaarder worden. Kortom, er is werk aan de winkel. Middenduur is daarbij het centrale thema.