Modulair bouwen maakt wonen in de stad betaalbaar
Net al veel grote steden, kampt Berlijn met een tekort aan betaalbare woningen. Vooral studenten trekken aan het kortste eind. In december 2022 stonden meer dan 5.000 studenten op de wachtlijst van Studierendenwerk, een van de grotere kameraanbieders. De gemiddelde wachttijd voor een woonruimte van € 388,- is anderhalf jaar. Veel studenten moeten hierdoor uitwijken naar omliggende dorpen, bij hun ouders blijven wonen of in de vrije sector een hoge huur neertellen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren, en liever gisteren dan vandaag.
Plug and play
In januari van dit jaar kondigde de deelstaatregering aan tot 2026 ruim 4.560 studentenflats te gaan bouwen. Dit moet 17.350 nieuwe studentenkamers opleveren voor de in totaal 200.000 studenten. Een goed begin, want de tijd dringt en daarmee ook de roep om efficiënte bouwmethoden. Een bouwwijze die snel aan terrein wint is modulair bouwen. Hierbij worden complete modules plug and play op locatie in elkaar gezet, waardoor de bouwtijd drastisch kan worden verkort. Doordat er veel minder transportstappen nodig zijn en er op de bouwplaats met minder lawaai en weinig bouwafval wordt geproduceerd, is deze methode bovendien vele malen beter voor de omgeving en het milieu. In de Ostendstraße in Oberschöneweide (stadsdeel Treptow-Köpenick) wordt de modulaire bouwwijze al toegepast. Op deze ontwikkelinglocatie vlak bij de campus van de technische hogeschool realiseren we voor Berlinovo, het vastgoedbedrijf van de deelstaat Berlijn, 445 huurappartementen die volledig uit modules bestaan. Zelfs de trappen komen kant en klaar uit de fabriek. Alleen de gepleisterde gevel wordt nog op de bouwplaats gemaakt, zodat die in het straatbeeld past.
Dagelijks acht tot tien woningen
Om een indruk te geven van hoe snel je op modulaire wijze kan bouwen: nadat de bouwvergunning voor Ostendstraße was verleend stonden er na drie maanden al 385 woningen. Dagelijks worden er op locatie wel acht tot tien woningen in elkaar gezet. Met een conventionele bouwwijze zou dat onmogelijk zijn. Vanaf 2024 kunnen studenten hier een gemeubileerd studioappartement van 20 m2 huren dat aan alle eisen voldoet en dat met een huurprijs van € 390,- bovendien heel betaalbaar is Ook op de lange termijn zie ik kansen voor modulair bouwen. Vanwege de efficiëntie en de mogelijkheid om op te schalen, maar ook omdat de modules zich lenen voor flexibele constructie. In de toekomst kun je – als de samenstelling van de bevolking daarom vraagt – van twee studentenflats bijvoorbeeld één seniorenflat maken. Zo kun je altijd inspelen op de veranderende woonwensen in de stad. Betaalbaarheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid gaan daardoor pas echt hand in hand.