Van-land-tot-pandketens stimuleren
‘De transitie naar biobased en circulair bouwen biedt kansen voor zowel de vastgoedsector, de agrarische sector als de verwerkende industrie. Het is een win-win-wintransitie, maar die moet nog wel van de grond komen. Als het makkelijk was, was het natuurlijk allang gebeurd. Om dit te stimuleren hebben we in 2022 als Rabobank besloten een partnerschap aan te gaan met Building Balance. Zo zitten we in een kopgroep van organisaties en bedrijven die de Nationale Aanpak Biobased Bouwen trekken. Samen zetten we in alle provincies initiatieven op om van-land-tot-pandketens te stimuleren en te ondersteunen.
De grondstoffentransitie lukt alleen als de agrarische sector, bouwsector en verwerkende industrie tegelijk de sprong wagen.
Hennepteelt als kans
Je kunt de grondstoffentransitie zien als verplichting, als risico of als kans. De verplichting zit in verschillende Europese richtlijnen en verordeningen, voortkomend uit de Europese Green Deal, die de financiële sector en bedrijven dwingen hun CO2-impact te verlagen. Het risico bestaat dat als je niet nu in de transitie investeert, je straks de concurrentiestrijd verliest. De energie zit vooral in de kansen. Hoe mooi zou het zijn als er voor boeren een alternatief verdienmodel ontstaat dat ook nog eens bijdraagt aan duurzame woningbouw? Steeds meer boeren kiezen in het kader van gewasrotatie bijvoorbeeld voor eenjarige hennepteelt. Die gewasrotatie is nodig om de bodem te herstellen. De hennepteelt biedt kansen om daar ook nog iets mee te verdienen. Hennep wordt gebruikt als grondstof voor isolatiemateriaal, net als bijvoorbeeld lisdodde en miscanthus. Dat maakt de bouwsector minder afhankelijk van grondstoffen die van ver moeten komen én draagt bij aan CO2-reductie.
Tegelijk springen
De grondstoffentransitie lukt alleen als de agrarische sector, bouwsector en verwerkende industrie tegelijk de sprong wagen. Als een van de partijen niet springt, lukt het de andere partijen ook niet. Zo gaat de bouwsector pas op grote schaal biobased bouwen als er voldoende biobased grondstoffen beschikbaar zijn. De sleutel om die nieuwe economie te laten draaien, is regionale samenwerking. Korte ketens. Daar probeer ik samen met mijn collega’s vorm aan te geven. We brengen woningcorporaties, gebiedsontwikkelaars, architecten, verwerkende bedrijven en agrarische bedrijven bij elkaar om samen een keten tot stand te brengen en afspraken te maken over productie en afname van gewassen en biobased materialen. Die afspraken geven ons als bank vervolgens zekerheid om die ketens ook financieel mogelijk te maken. De grondstoffentransitie begon met een paar woningen. Inmiddels gaat het over wijken. Er zijn meer dan tachtig gemeenten in Nederland die circulair en biobased bouwen omarmen. Een gemeente als Leeuwarden zoekt ontwikkelaars met ambities op het gebied van biobased bouwen en dwingt daarmee innovatie af. Een gebiedsontwikkelaar redt dat natuurlijk ook niet in z’n eentje. Maar als we het als koplopers samen goed doen, dan brengen we het hele peloton op gang.’