BPD Dossier #2
Schaarste doorbreken
Van de beschikbaarheid van locaties tot en met goedkoper bouwen. Waar liggen de structurele oplossingen voor betaalbaar wonen? En wat doet BPD zélf aan deze urgente maatschappelijke opgave? Harm Janssen – directeur regio Noord-West en ambassadeur Betaalbaarheid binnen BPD – loopt ze langs.
Grenzeloze oplossingen
Betaalbaar wonen? In Tokyo, Berlijn en Kopenhagen weten ze er wel raad mee. Gedurfde beslissingen leiden in deze steden tot financieel bereikbare woningen. Een kort internationaal rondje langs een liberale aanpak, een slim ontwerp en een private coöperatie.
'Het is een zeer lastige puzzel'
Sterk stijgende verkoopprijzen, steeds minder betaalbare huurwoningen, lange wachtrijen voor sociale huur en scheefwoners die blijven zitten. De woningmarkt is compleet uit balans. ‘Daar evenwicht in brengen, is hard nodig’, zegt Frans Schilder, senior wetenschappelijk onderzoeker van het Planbureau voor de Leefomgeving, ‘maar ook een ongelofelijk
lastige puzzel.’
Ook voor huishoudens met een middeninkomen is de huidige situatie funest, omdat ze niet kunnen doorgroeien naar een betaalbare koopwoning of een middeldure huurwoning
De sleutel ligt in het midden
Hoe houden we wonen bereikbaar voor alle inkomens? Moeten we vooral meer bouwen? De middenhuur reguleren? Of moet het Rijk de regie nemen, zoals steeds vaker wordt gezegd? Kees Diepeveen (gemeente Utrecht), Karin van Dreven (Haag Wonen) en Erik Jan van Kempen (ministerie van BZK) geven hun visie.
Betaalbaar wonen is van groot maatschappelijk belang. Het is een stabiliserende factor in de samenleving