BPD Magazine #11
Waar en hoe kunnen we wonen in 2030?
Zowel Nederland als Duitsland staat voor een grote woningbouwopgave. Die zijn gedeeltelijk binnenstedelijk te realiseren. Ook bouwen aan de randen van stad en dorp en in het groen lijkt onvermijdelijk. Hoe combineren we alle wensen en vereisten op het gebied van wonen, werken, klimaat, bereikbaarheid en behoud van natuur?
We moeten eraan wennen om de groene ruimte in te leveren
Kijken bij de buren: regeldruk onder de loep
Het duurt soms lang voordat de eerste paal voor nieuwe woongebieden de grond in gaat. Regels en procedures staan de versnelling van de bouwproductie in de weg. Nederland en Duitsland proberen de regeldruk te verminderen, maar gemakkelijk gaat dat niet. Wat maakt het zo moeilijk? En kan het ook anders? Anne Katrin Bohle, Duits staatssecretaris, en Desirée Uitzetter, voorzitter van NEPROM en directeur Gebiedsontwikkeling bij BPD, geven antwoord.
'We kijken vaak met een te smalle bril naar de wereld'
De nieuwe BPD-directeur Alexander Heinzmann put inspiratie uit brede gebiedsontwikkelingen in de hele wereld. Hij leidt ons Duitsland en de wereld rond langs klassiekers én verrassende
projecten.
Hoe gaan we op basis van gedegen marktonderzoek en met innovatieve concepten stadsdelen zodanig vormgeven dat ze over 25, 50 of 100 jaar nog steeds aantrekkelijk zijn?
Beter samenwerken voor een toekomstbestendige leefomgeving
Gebiedsontwikkeling draait om samenwerking en dat is zeker in de snelgroeiende Randstad onontbeerlijk. Hoe houd je de stad mobiel, maak je verbinding met de natuur en bevorder je de sociale samenhang? We vroegen het Bas Kurvers, Harry Boeschoten en Jaap Bierman die zich dagelijks bezighouden met het verbeteren van de leefomgeving.
Groene netwerken bieden mogelijkheden om combinaties te maken met een gezonde, beweegvriendelijke leefomgeving: ze vangen water op en verlagen de temperatuur in de zomer