De kindvriendelijke stad is toekomstbestendig
Kinderen zijn de toekomst. Het is belangrijk dat zij goed en gelukkig op kunnen groeien, ook in de stad. De stad heeft gezinnen hard nodig, economisch en sociaal-maatschappelijk. Gezinnen geven veel geld uit in de stad en dragen, onder andere via scholen en verenigingen, bij aan sterke sociale structuren. Hoe bouw je nu aan een kindvriendelijke, toekomstbestendige stad? Sander Klaver, senior markanalist bij BPD: ‘We hebben uitgebreid onderzoek naar de woonwensen van stadsgezinnen gedaan. Kinderen en ouders deden mee. Zij vertelden waarom ze graag in de stad wonen en in wat voor woning. Welk type woongebouw is prettig en wat zijn de wensen voor de woonomgeving? Vooral in de G4 – Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam – zien we een duidelijke behoefte aan woningen voor gezinnen op verdichte hoogstedelijke locaties. Vaak wonen de ouders zelf al in de stad en vinden zij de voorzieningen van de stad heel belangrijk. Ze willen er dan ook graag blijven wonen als ze kinderen krijgen. De gezinnen die kiezen voor de stad zijn zeer divers van samenstelling; dit loopt uiteen van hoogopgeleide tweeverdieners met een ruim budget voor een koopwoning tot benedenmodale eenoudergezinnen die een sociale huurwoning bewonen.’
Allemaal een eigen ruimte
Een gezinsappartement moet volgens de ouders en de stadskinderen al snel zo’n 90 tot 100 vierkante meter groot zijn. Iedereen wil ook graag een eigen privéruimte hebben, om te leren, te spelen of rustig te werken. Jongere kinderen willen graag een speelhoek in de woonkamer of -keuken. Er is verrassend genoeg weinig behoefte aan flexibele ruimtes, die steeds voor een ander doel geschikt gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld uitklapmeubels. Dat is te veel gedoe. Wel wordt een slimme woningplattegrond – die op meerdere manieren gebruikt kan worden – enthousiast ontvangen. Denk aan een (ingebouwde) hoogslaper of efficiënt gebruik van loze ruimten als bergruimte – zoals onder een trap.
Veilig spelen buiten en binnen
Spelen staat voor kinderen met stip op nummer één. Dat doen ze graag in de woning, in een ruime hal of eigen kamer, buiten of op speciale speelplekken die in het woongebouw worden opgenomen. Kinderen zijn zich bewust van mogelijke overlast voor buren. Speelruimte binnen het gebouw is dus een ontwerpopgave voor architect en stedenbouwers. De kinderen reageerden op beelden van twee woongebouwen, die BPD op dit moment ontwikkelt in Delft en Rotterdam. De voetbalkooi op het dak van The Family in Nieuw Delft, en de glijbaan van de ene naar de andere verdieping blijken hot items. Een reden voor kinderen om daar graag te willen wonen. Ook voor spelen in de binnenstraatjes van de Rotterdamse woontoren De Maasbode – met gestapelde eengezinswoningen – zijn kinderen te porren. Maar dan willen ze wel graag weten dat ze geen overlast veroorzaken. Daar wordt in het ontwerp natuurlijk rekening mee gehouden. In de omgeving van de woning spelen kinderen graag buiten, op veilige plekken. Belangrijk is ook dat die speelvoorzieningen te gebruiken zijn voor kinderen van uiteenlopende leeftijden.
Kindvriendelijke, gestapelde stad
Klaver: 'Gezinnen hebben een belangrijke sociale en economische meerwaarde voor de stad. Juist vanwege de binding met hun buurt en door de voorzieningen die ze gebruiken. Daarom is het belangrijk dat er in de stad passende woningen voor gezinnen met kinderen zijn. Dat kunnen meerdere eengezinswoningen boven elkaar zijn, aangevuld met appartementen, zoals in de Rotterdamse hoogbouwtoren de Maasbode. Of voornamelijk gezinsappartementen, in een wooncomplex zoals The Family in Nieuw Delft. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gestapelde gezinswoningen er nog te weinig zijn. Door meer woningen voor gezinnen aan te bieden, kan de stad rijker, diverser en kindvriendelijker worden. BPD draagt daar graag aan bij. De allereerste opgeleverde woning van Bouwfonds in 1946 was een eengezinswoning. Nu een deel van de stadsgezinnen graag in de (binnen)stad wil wonen, is het ontwikkelen van kindvriendelijke stadswijken enorm belangrijk. Voor kinderen bouwen we tenslotte ook in de toekomst aantrekkelijke steden.