Elkaar vasthouden, ook in tijden van crises

De enorme bouwopgave zorgt voor een nauwere samenwerking tussen woningcorporaties, gebiedsontwikkelaars en gemeenten, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Hoe zorgen zij voor een vruchtbare samenwerking? Alfred van den Bosch, sinds 2022 bestuurder van Vivare, deelt zijn visie hieronder.
  • Publicatiedatum: 8 augustus 2024

‘Gebiedsontwikkeling is voor ons: prettige wijken maken waar mensen goed en betaalbaar kunnen wonen, in een toekomstbestendige omgeving die mensen kansen geeft. Een eeuw geleden bouwden woningcorporaties hele wijken met dezelfde woningtypen, nu zoeken we juist naar differentiatie. Dat kunnen we niet alleen. Gemeenten, woningcorporaties en gebiedsontwikkelaars vormen samen een driehoek in de woningbouwopgave. De gemeente stelt de kaders: zij bepaalt de ruimtelijke invulling, de programmering en het minimum aandeel sociale huurwoningen in een wijk. Gebiedsontwikkelaars ontwerpen en realiseren dat programma en wij richten ons als woningcorporaties op de woningen voor de lagere inkomens. Bij Vivare werken we op verschillende manieren met gebiedsontwikkelaars samen. Als een gemeente een coalitie zoekt om een gebiedsontwikkeling mee te realiseren, dan trekken we samen met − bijvoorbeeld BPD − op om de aanbesteding te winnen.

Alfred Van Den Bosch Samenwerking Woningcorporaties Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Alfred van den Bosch is sinds 2022 bestuurder van Vivare. Eerder was hij bestuurder van 78 woningcorporatie Wooncompas en directeur bij De Alliantie. Hij vervult diverse toezichthoudende functies.
De gemeente als regisseur

Het kan ook zijn dat een ontwikkelaar grondposities heeft en ons vraagt om samen een plan te maken, waarin ook sociale huur wordt opgenomen. Andersom geldt hetzelfde: wij hebben bezit in wijken die herontwikkeld moeten worden en vragen een gebiedsontwikkelaar om dat met ons te doen. Wij hebben zelf immers niet alle kennis in huis om oude wijken te revitaliseren en toekomstbestendig te maken. We willen ook geen grote financiële marktrisico’s lopen. En natuurlijk hebben we allebei de gemeente nodig. De gemeente regelt alles in de publieke ruimte: energievoorziening, onderwijs, welzijn, zorg. Wij bouwen samen met de ontwikkelaars de fysieke context, de gemeente is daarin voor ons de regisseur.

Elkaar vasthouden, ook in tijden van crises

Verschillende verwachtingen

Een gebiedsontwikkeling vraagt een lange adem en lange financiële betrokkenheid. Het is daarom cruciaal om de juiste partners te kiezen. Belangrijk is dat je samen voor de wijk gaat en elkaar vasthoudt, ook als het wat minder gaat. Want een gebiedsontwikkeling kan zomaar twee
vastgoedcrises meemaken. Zo zijn we nu in Arnhem bezig om samen met de gemeente, gebiedsontwikkelaars en andere woningcorporaties een plan voor Spoorzone Arnhem-Oost te maken. Op een terrein waar nu nog treinen worden geparkeerd, willen we in de komende tien tot twintig jaar zevenduizend woningen bouwen. Een gigaopgave voor de stad. We zitten nog in de verkennende fase. Juist nu moeten we de tijd nemen om elkaar beter te leren kennen, zodat we daarna echt samen kunnen gaan optrekken. Als woningcorporatie hebben we een andere doelstelling dan een gebiedsontwikkelaar. Wij zorgen ervoor dat mensen met lagere inkomens nu en over tien jaar betaalbaar kunnen wonen. Gebiedsontwikkelaars willen mooie, betaalbare en duurzame woonomgevingen én een gezond rendement maken. Dat kan natuurlijk samengaan, als je de verschillende belangen maar meteen op tafel legt. Het gaat schuren als mensen dit in het begin niet open met elkaar bespreken. Dan krijg je verschillende verwachtingen.

BPD Magazine ontvangen?

Dit artikel verscheen in BPD Magazine. De volgende editie kosteloos op uw deurmat ontvangen?