Hoe brengen we een wijk van een 6 naar een 8?

Succesvol samenwerken met een enorme bouwopgave voor ons: welke uitdagingen en dilemma's komen woningcorporaties, gemeenten en gebiedsontwikkelaars tegen? Martine van der Griendt-Slobbe, ontwikkelingsmanager bij BPD in de regio Noord-Oost & Midden, deelt haar perspectief.
  • Publicatiedatum: 16 augustus 2024

‘Als gebiedsontwikkelaar kijken wij met een brede blik naar een gebied: welke typen woningen, bewoners en voorzieningen zijn er nodig om een wijk goed te laten functioneren? Hoe verhogen we de kwaliteit en weerbaarheid van een wijk? Daarover denken wij graag met woningcorporaties en gemeenten mee. Wij zien het als onze maatschappelijke taak om betaalbare woningen te realiseren voor uiteenlopende groepen mensen. Wij ontwikkelen niet alleen nieuwe woongebieden, we zien ook kansen in bestaande wijken. Woningcorporaties staan op dit moment voor de opgave om hun bezit te verduurzamen. Dat betekent soms ook slopen en nieuw bouwen. Wij bieden aan om gezamenlijk een verkenning te doen naar samenwerkingsmogelijkheden. We onderzoeken of wij van toevoegde waarde kunnen zijn, bijvoorbeeld door onze expertise in te brengen op het gebied van financiering en ontwikkeling of door grondposities uit te wisselen. Woningcorporaties hebben hetzelfde doel als wij: betaalbare woningen realiseren. Als de verkenning slaagt, maken we een gezamenlijk plan. Daar gaat BPD ook zelf financieel in investeren. Soms is de gemeente al bij de planvorming betrokken, anders stappen we samen met de woningcorporatie naar de gemeente. Wij gaan voor strategische samenwerking op de lange termijn.

Martine Van Der Griendt Samenwerking Woningcorporaties Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Martine van der Griendt-Slobbe is ontwikkelingsmanager bij BPD in de regio Noord-Oost & Midden. Hiervoor werkte ze bij woningcorporatie Delta Wonen, NS en Rabo Vastgoed.
Transformatie Hardenberg

Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met woningcorporatie Vechtdal Wonen, een middelgrote woningcorporatie in het oosten van het land, in “suburbaan” gebied. Juist voor woningcorporaties van die omvang kan de samenwerking met ons van meerwaarde zijn. We hebben de afgelopen twee jaar samen een verkenning gedaan naar de ontwikkeling van het stationsgebied in Hardenberg en staan op het punt om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. De gemeente is er nauw bij betrokken en het aangrenzende streekziekenhuis doet ook mee. De uitdaging is om het gebied te transformeren tot een aantrekkelijke woonomgeving voor onder meer jongeren en jonge professionals. De gemeente en ook bedrijven willen die doelgroep graag behouden voor Hardenberg. Een aantrekkelijk woonaanbod kan voorkomen dat jongeren uitvliegen naar steden in de omgeving.

Hoe brengen we een wijk van een 6 naar een 8?
Martine Van Der Griendt Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Martine van der Griendt
Ontwikkelingsmanager
Mail Martine van der Griendt

Geleerde lessen

We willen de kennis en kunde die we hebben opgedaan graag landelijk delen. Wij hebben bijvoorbeeld geleerd om tijdig een onafhankelijk rekenbureau in te schakelen voor een objectieve, realistische waardering van grondposities, bestaand vastgoed en toekomstig rendement. Dat voorkomt latere discussies. Samenwerken vraagt veel begrip, respect en geduld. Woningcorporaties zijn gebonden aan allerlei toetsingskaders, wet- en regelgeving en hebben te maken met besluitvormingstrajecten. Gemeenten hebben hun eigen dynamiek met besluitvorming in het college en de gemeenteraad. Daar houden wij rekening mee.’

BPD Magazine ontvangen?

Dit artikel verscheen in BPD Magazine. De volgende editie kosteloos op uw deurmat ontvangen?