BPD Magazine #17

In BPD Magazine editie #17 leest u onder andere over de bouw op gang helpen, opschalen met houtbouw, spontane ontmoetingen in nieuwe woonwijken, lessen uit de jaren zeventig en prettig wonen voor zorgbehoevende 74-plussers. Geïnteresseerd? Een aantal artikelen is hieronder alvast voor u uitgelicht. Wilt u meer lezen? Meld u onderaan deze pagina aan en ontvang BPD Magazine voortaan ook kosteloos op uw deurmat.
  • Publicatiedatum: 26 april 2023
BPD Magazine gratis ontvangen?
Hugo De Jonge Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Regie, realiteitszin, reprogrammeren

Tot en met 2030 900.000 woningen bouwen: deze ambitie ving al flinke tegenwind, onder meer door een tekort aan beschikbare bouwlocaties en capaciteitstekorten in de bouw en bij gemeenten. Maar met de flinke rentestijging lijkt er nu een storm te zijn opgestoken. 'Hoog tijd dus voor grondeigenaren en andere betrokkenen om zich te schikken naar de nieuwe realiteit', aldus minister Hugo de Jonge.

Met fabrieksmatig bouwen omzeil je meerdere showstoppers, zoals stikstof en het arbeidstekort
Hugo de Jonge
Minister Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
BPD Walter de Boer
Inzet en daadkracht voor heroprogrammeren naar betaalbare segment

Bouwkosten lopen op, het consumentenvertrouwen en de koopkracht zijn laag maar de druk op de woningmarkt blijft onverminderd hoog. Dat vraagt om een herbezinning op de huidige woningbouwprogramma’s. Walter de Boer, ceo van BPD is ervan overtuigd dat het kan: ‘Het moet ook echt gebeuren. Zeker nu de woningnood zo schrijnend hoog is.’

We zullen dit voorjaar echt alle woningprogramma's moeten bezien op de huidige realiteit. Het moet echt gebeuren. Zeker nu de woningnood zo schrijnend hoog is
Jose Van Der Plas Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Begrip leidt tot versnelling

Elkaar willen helpen en oog hebben voor elkaars perspectief blijkt een randvoorwaarde voor  succesvolle gebiedsontwikkelingen, zo ondervond ontwikkelaar José van der Plas in een  samenwerking met de gemeente Breda. 'Gemeenten en marktpartijen hebben ieder met een  eigen spanningsveld te maken.' 

Studenten bouwkunde bedachten een nieuwe invulling voor het stenige parkeerterrein. Echt een cadeautje.
José van der Plas
Gebiedsontwikkelaar
Mail José van der Plas
Ianthe Manting Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Een helpende hand voor de spontane ontmoeting

Alledaagse, spontane ontmoetingen zijn essentieel voor sociale netwerken in de buurt. Mensen komen elkaar tegen en helpen elkaar. In een samenleving waarin we steeds meer langs elkaar heen leven, is dat belangrijker dan ooit. Maar hoe krijg je het voor elkaar? Een verkenning met architect en stadssocioloog Ianthe Mantingh.

In onze samenleving wenden mensen zich steeds vaker van elkaar af. Ze leven in bubbels van gelijkgestemden.
Ianthe Mantingh
Stadssocioloog en architect directeur Zijdekwartier Architecten

Fotoserie: een plek van samenkomst

Fotoserie Bpd Magazine 17 001 1600x900
In afgelegen, waterrijke gebieden is de floating market nog altijd een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. De bewoners van de Salomonseilanden bijvoorbeeld, ten oosten van Papoea Nieuw-Guinea, bewegen zich veelal over water voort, met in hun kano’s verse groenten en exotisch fruit voor de verkoop.
Fotoserie Bpd Magazine BPD Bouwfondsgebiedsontwikkeling
De overdekte, achthoekige markt Siti Khadijah is niet alleen een bezienswaardigheid maar ook het economisch centrum van de Maleisische stad Kelantan. Vernoemd naar de echtgenote van de profeet Mohammed, bekend om haar ondernemerskwaliteiten, wordt de markt vrijwel geheel gerund door vrouwen.
Fotoserie Bpd Magazine BPD Bouwfondsgebiedsontwikkeling
De markt als uitgaansplek? In Marrakech laat de night market op het Jemaa El-Fna plein zien hoe dat eruit kan zien. De avondmarkt verwelkomt dagelijks duizenden bezoekers. Stadgenoten komen behalve voor de kruiden en verswaren ook voor de maaltijden, verhalenvertellers en muziek.
Fotoserie Bpd Magazine BPD Bouwfondsgebiedsontwikkeling
Dat markten een katalysator kunnen zijn voor ondernemerschap, bewijst de Mercado La Cancha in Cochabamba, Bolivia. Deze buitenmarkt wordt bestierd door ‘cholas’, vrouwen van gemengde afkomst. Ze onderscheiden zich door hun etnische kleding en vormen dankzij hun ondernemerszin inmiddels een nieuwe middenklasse.
Fotoserie Bpd Magazine 17 006 1600x900
Met zijn kilometerlange rij aangemeerde boten is het op het Dahl Lake in Kashmir altijd een levendige boel. De bazaar op water is een van de weinige plekken in India waar ruilhandel nog een van de betaalvormen is. Naast handgemaakte spullen vind je er vooral veel groenten, die worden gekweekt op drijvende tuinen.
Fotoserie Bpd Magazine BPD Bouwfondsgebiedsontwikkeling
In de veertiende eeuw moesten de allereerste decembermarkten licht, warmte en vreugde brengen. Zeven eeuwen later slagen ze daar nog altijd in. Jaarlijks bezoeken zo’n 85 miljoen mensen een Duitse Weihnachtsmarkt om te eten, drinken en in de kerststemming te komen.

BPD Magazine ontvangen?