Betaalbare woningen voor de middeninkomens
Zicht op Leidschenveen, Den Haag
Midden in de uitbreidingslocatie Leidschenveen in Den Haag heeft BPD het U-vormige appartementencomplex Zicht op Leidschenveen ontwikkeld. Het geheel telt 89 woningen, waarvan 44 in het middeldure huursegment. Het zijn lichte 2-, 3- en 4-kamerwoningen met oppervlaktes variërend van 50 tot 100 m². Een groen binnenhof fungeert als centrale ontmoetingsplaats, maar biedt ook ruimte aan een parkeerplaats voor elk appartement. De auto’s komen te staan op een ondergrondse waterberging afgedekt met schelpen.
De middeldure huurwoningen bieden ruimte voor doelgroepen die niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen, maar voor wie een koopwoning evenmin haalbaar is. Door ook kleinere woningen in te plannen, is deze locatie ook geschikt voor de specifieke doelgroepen starters en eenoudergezinnen. Alle voorzieningen zijn in de buurt; een school, een winkelcentrum en de Randstadrail.
Havenkade, Nijmegen
Dichter bij de binnenstad van Nijmegen én de Waal kun je niet wonen. Welkom in Waalfront. Hierbinnen ontwikkelt BPD Havenkade, een complex met meerdere gebouwen in hoogte oplopend tot circa 20 verdiepingen. In totaal komen hier 323 appartementen, waarvan 154 sociale huur- en 58 middeldure huurwoningen. Deze woningen zijn meer dan welkom in precies het gebied waar zo ongeveer het zwaartepunt van de krappe woningmarkt van Nijmegen ligt.
Het complex krijgt een duurzaam en stijlvol karakter. De ontwikkelfase is bijna afgerond en via de website van Waalfront kunnen toekomstige bewoners laten weten hoe zij willen wonen op deze plek. De keuze van BPD voor een aandeel middeldure huur met gelimiteerde huurprijzen laat zien dat het bij gebiedsontwikkeling streeft naar een duurzame, evenwichtige, brede en betaalbare programmering. Uiteraard moet het financieel verantwoord blijven, maar opbrengstmaximalisatie op korte termijn hoeft niet altijd de leidraad te zijn.
Anklaar, Apeldoorn
In Apeldoorn-Noord is een geheel vernieuwd stadsdeelcentrum verrezen, bestaande uit winkels, woningen, een zorgcomplex en parkeergarage. De ontwikkeling heeft een lange looptijd gekend waarin de belangen van gemeente, winkeliers, eigenaren en bewoners uiteindelijk zijn samengebracht.
De in totaal 60 woningen bevinden zich boven de winkels. Iets meer dan de helft – 32 woningen – valt in het middeldure huursegment en blijkt vooral te voldoen aan de vraag van senioren. Deze groep is toe aan een volgende levensfase en een volgende stap in hun wooncarrière. Ze willen een onderhoudsarm en duurzaam appartement in plaats van een woning met tuin en vinden het prettig om in de reuring van de wijk en bij de dagelijkse voorzieningen te wonen. Ze ruilen hun oude huur- of koopwoning er graag voor in. Daarmee levert Anklaar een positieve bijdrage aan de doorstroming van de woningmarkt in de stad.