Burgerweeshuis neemt deel aan Open Monumentendag 2024 in Amsterdam

De 38e editie van Open Monumentendag Amsterdam vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 met als thema ‘de Ondergrondse Stad’. Het Burgerweeshuis maakt deel uit van het programma en is vrij te bezoeken. Het gebouw was zeer vernieuwend in de naoorlogse periode en geldt nog steeds als een icoon van de architectuur.

Het thema van deze editie van Open Monumentendag Amsterdam is ‘de Ondergrondse Stad’. Aldo van Eyck ontwierp zijn Burgerweeshuis naar eigen zeggen als een kleine stad. Zijn ogenschijnlijk willekeurige geometrische ontwerp bestaat uit een aaneenschakeling van kubussen met koepels, met binnenstraten, paviljoens en verscholen hoekjes. Net als een stad is de ondergrond bovendien niet overal van hetzelfde niveau, maar verspringt zij continu in hoogte. Het overgrote deel van het gebouw bestaat uit alleen de begane grond, wat in contrast staat tot de indertijd dominante grootschalige, modernistische hoogbouw.

Spiegel Van De Hemel Andre Volten Burgerweeshuis Bpd Bouwfonds Gebiedsontikkeling
Spiegel van de Hemel van André Volten in de tuin van het Burgerweeshuis

Programma

Op Open Monumentendag Amsterdam openen 50 monumenten in Amsterdam hun deuren voor het publiek. Dit zijn naast ondergrondse monumenten ook anderszins verborgen plekken, zoals schuilkerken. Tijdens het weekend van 14 en 15 september zijn niet alleen monumenten te bezoeken, maar is er ook een origineel programma met lezingen, rondleidingen door juniorgidsen en nog veel meer.
Tussen 10:00 en 17:00 uur zijn er doorlopend rondleidingen in het Burgerweeshuis. Op zondag 15 september om 11.00 uur wordt er tevens een lezing over Aldo en Hannie van Eyck gegeven door Jorn Konijn, directeur Van Eesteren Museum. 
Lees meer over Open Monumentendag in Amsterdam

Op de hoogte blijven van ons werk?