Feestelijke opening kunstbrug Martijn Sandberg in Amsterdam Zuidas

Op 18 september 2024 vond de officiële opening van de kunstbrug voor voetgangers van beeldend kunstenaar Martijn Sandberg plaats aan de Boelegracht in Amsterdam Zuidas. De feestelijke onthulling werd verricht door stadsdeelbestuurder Flora Breemer en, namens de opdrachtgevers, Esther Agricola in aanwezigheid van kunstenaar Martijn Sandberg. De kunstbrug, met als titel ‘Opgelet! Kunstwerk! Opgelet!’, is een schenking aan de gemeente Amsterdam door Ontwikkelcombinatie Zuidschans C.V., een samenwerking tussen BPD| Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en AM. Dit als vervolg op de realisatie van de gebouwen The George (DOK architecten) en The Gustav (KCAP Architecten) op dezelfde locatie. De ontwerper van de brug brengt een ode aan de publieke kunst én aan de brug als bouwkundig fenomeen.
De Kunstbrug Is Geopend Fotograaf Kees Jongboom
v.l.n.r.: stadsdeelbestuurder Flora Breemer en kunstenaar Martijn Sandberg en regiodirecteur Esther Agricola.
Kunstbrug

Martijn Sandberg heeft een ontwerp gemaakt waarbij het kunstwerk en de brug één geheel vormen. Uit het verticale lijnenspel van de vrijstaande goudkleurige stalen spijlen wordt de tekst ‘Opgelet! Kunstwerk! Opgelet!’ zichtbaar. De kunstenaar speelt met  de wezenlijke vraag ‘Wat is een kunstwerk?’ In bouwkundige termen wordt  een brug immers ook ‘een kunstwerk’ genoemd.

Martijn Sandberg: ‘Ik schrijf met de spijlen van de brug. Het is spelen met letters, licht, reliëf en schaduw. Tegelijkertijd is de brug een knipoog naar de kunst en blijft het altijd wat de kijker zelf in het kunstwerk ziet.’

Het kunstwerk is 26 meter lang, 2.04 meter breed en heeft een brugleuning van spijlen en figuratie van 1.20 meter hoog. Martijn Sandberg heeft de brug gerealiseerd in samenwerking met Atelier Rinzema, Haasnoot Bruggen, BPD en  gemeente Amsterdam.

01 Martijn Sandberg Kunstbrug Boelegracht Foto Peter Cuypers 2024

Initiatief van BPD en AM

Het project is in 2020 gestart en er ontstond al snel het idee om de kunstopdracht te koppelen aan de realisatie van een voetgangersbrug, waardoor Zuidas een extra aansluiting heeft met Buitenveldert. ‘Wij voelen ons als gebiedsontwikkelaars niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie van kwalitatief hoogwaardige gebouwen, maar ook voor de leefomgeving’, vertelt Edward Zevenbergen, directeur projecten BPD, namens de Ontwikkelcombinatie Zuidschans C.V.

Binnen BPD heeft de afdeling Kunst & Cultuur zich bezig gehouden met het realiseren van de kunstbrug. Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur van BPD: ‘We hebben hier te maken met een bijzonder ontwikkelingsgebied waarbij wij een extra kwaliteit wilden toevoegen aan de openbare ruimte bij The George en The Gustav. Dat is wat wij de gemeente en de bewoners en gebruikers van het gebied willen aanbieden met deze brug. Het kan de kwaliteit van wonen en werken in Zuidas en de verbinding met Buitenveldert alleen maar versterken’.

De Kunstbrug En Detail Fotograaf Kees Jongboom

Over de kunstenaar Martijn Sandberg

Het werk van kunstenaar Martijn Sandberg tast voortdurend grensgebieden af, zoals de spanning tussen tekst en beeld, leesbaar en niet leesbaar, het privé- en openbaar domein. De kunstenaar heeft op verschillende plekken in Nederland site-specific werken gerealiseerd, zoals ‘One More Wall Well Done’ op het Weena in Rotterdam en ‘U Bevindt Zich Hier’ aan de Oranje Vrijstaatkade in Amsterdam

Voor meer informatie zie: https://www.bpd.nl/kunst-en-cultuur/ en https://www.msandberg.nl/.

Op de hoogte blijven van ons werk?