Wonen doen we samen

De enorme bouwopgave brengt woningcorporaties, gemeenten en gebiedsontwikkelaars bij elkaar. Welke uitdagingen en dilemma’s komen ze tegen, hoe maken ze de samenwerking tot een succes? Hannah Bakker, woningbouwregisseur bij de gemeente Eindhoven, vertelt over haar ervaringen.

‘Brainport Eindhoven is van cruciaal belang voor de hele Nederlandse economie. Daarom moet Eindhoven groeien; tot 2040 komen er 40.000 woningen bij. Voor iedere drie woningen die er nu zijn, moet er eentje bij. Omdat Eindhoven bijna geen uitleglocaties heeft, moeten we het hebben van inbreiding. Soms plotgewijs per kavel, soms in de vorm van een grotere gebiedsontwikkeling of herstructurering. Wij willen dat iedereen betaalbaar kan wonen in Eindhoven. We willen geen stad zijn waar woningen alleen bereikbaar zijn voor de happy few. De beleidsdoelstelling van de gemeente is: 85 procent betaalbare woningen, waarvan 30 procent sociale huur, de rest middenhuur en -koop. Daarom werken wij nauw samen met de vier woningcorporaties in onze gemeente. We zagen echter dat de woningbouwproductie achterbleef bij de beleidsdoelstelling. We hebben daarom als gemeente, samen met woningcorporaties, het plan opgevat om een dag in de week op één locatie samen te werken. Een van de woningcorporaties heeft hiervoor een ruimte beschikbaar gesteld.

Hannah Bakker Samenwerking Woningcorporaties Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Hannah Bakker is woningbouwregisseur bij de gemeente Eindhoven. Hiervoor werkte ze bij woningcorporatie Bazalt Wonen en Heijmans Vastgoed.
Een integraal team

Ook werken we met een integraal team van medewerkers uit verschillende organisaties samen aan projecten en procesinnovaties. We doen bijvoorbeeld mee aan de pilot Parallel planproces van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hier laten we de stappen van een ontwikkeltraject in de planning niet achter elkaar lopen, maar naast elkaar. En het heeft effect: de samenwerking gaat gemakkelijker en sneller. De komende tijd breiden we onze samenwerkingsproeftuin uit naar andere projecten en samenwerkingspartners, waaronder gebiedsontwikkelaars. We kijken wat er gebeurt als een commerciële partij in de lead is.

Over twintig jaar herken je de stad niet meer

Versnellingstafel

Geen enkele partij kan de woningbouwopgave waar we voor staan alleen aan. Samen komen we verder in het oplossen van het woningtekort. Eindhoven was de eerste gemeente in Nederland met een ‘doorbouwakkoord’. We hebben een versnellingstafel ingesteld, waar we samen met de hele woonketen onderzoeken hoe we sneller kunnen ontwikkelen en bouwen. Van elke partij die meedoet, vragen we vertrouwen en transparantie. Dus businesscases op tafel en alle boeken open. Gebiedsontwikkelingen en goede samenwerkingen zijn de sleutel voor de woningbouwopgave die we hier in Eindhoven hebben. We zijn al hard bezig. Strijp S, het oude Philips-gebied, is daar een succesvol voorbeeld van. Een andere mooie herstructurering die inmiddels grotendeels is afgerond, is WoenselWest. De ontwikkeling van De Caai, het voormalige fabrieksterrein van Campina, is volop in aanbouw. We hebben ook plannen voor gebiedsontwikkeling in de spoorzone, het stationsgebied. Er gebeurt van alles. Als je de tijd twintig jaar vooruit spoelt, denk ik dat je de stad niet meer herkent.’

BPD Magazine ontvangen?

Dit artikel verscheen in BPD Magazine. De volgende editie kosteloos op uw deurmat ontvangen?