BPD Dossier #6
Hoe sneller het gaat, hoe meer je moet openlaten
De manier waarop we ons verplaatsen verandert. Dat heeft gevolgen voor de wijken en steden waarin we wonen. En omgekeerd: hoe we onze woonwijken inrichten, beïnvloedt de mobiliteit. Desirée Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling, en Chrétien van Essen, directeur projecten, belichten de ambities van BPD rond infrastructuur en mobiliteit vanuit vijf invalshoeken.
Infraverbindingen met meerwaarde
Om Nederland nu en in de toekomst bereikbaar te houden, worden er miljarden geïnvesteerd in de aanleg, verbetering en het onderhoud van wegen. Maar behalve bereikbaar, moeten gebieden ook leefbaar blijven. Drie succesvolle voorbeelden elders in de wereld om in Nederland van te leren.
'De behoefte verandert de komende jaren'
Het is een intrigerend kruispunt waar ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit op elkaar botsen. Nederland zal de komende tientallen jaren fors verder verstedelijken maar de vraag is: houdt de bereikbaarheid gelijke tred? Hoogleraar Henk Meurs geeft zijn visie op een complex vraagstuk.
Er wordt veel druk uitgevoerd om vooral heel snel te gaan bouwen maar holt het vervoer daar dan weer achteraan?
Bereikbaar zijn, leefbaar houden
Wat kunnen ondernemers, ontwerpers en overheden doen om de mobiliteitsopgave in goede banen te leiden? Drie experts geven aan waar zij de concrete oplossingen zoeken. Deelvervoer in één app, een integraal ruimtelijk stadsontwerp en regionale afstemming: het helpt allemaal mee.
Eigen autobezit verdwijnt wellicht nooit, maar het kan echt anders.