BPD Magazine #14
Wonen als motor voor ruimtelijke ontwikkelingen
De grote verstedelijkingsopgave van het afgelopen decennium, de dwingende duurzaamheidsvereisten en internationaal afgesproken klimaat- en natuurdoelen, vereisen aangepaste politieke ambities. Dan maar met mogelijk wat minder gedragen keuzes, want we blijven hangen in discussies als binnen en buiten de stad, of over de benodigde woningaantallen.
De Nederlandse overheid zal een vernieuwde visie op de ruimte moeten ontwikkelen
Blij met jouw leefomgeving? Gelukkig wel!
Is er genoeg groen in jouw woonomgeving? Kan jij straks een betaalbaar huis vinden? Krijgt iedereen gelijke kansen? Die vragen raken aan het begrip 'brede welvaart'. Gebiedsontwikkelaars kunnen daaraan zeker een bijdrage leveren, vinden Ingrid Thijssen, Robert Kaltenbrunner, Joks Janssen en Co Verdaas.
Ontwikkelaars kunnen het geluk van mensen niet maken, maar wel eraan bijdragen
Stop de polarisatie, nú tempo maken met nieuwbouw
Er moet tempo worden gemaakt met nieuwbouw in Nederland. Hoogleraar Marja Elsinga van de TU Delft en BPD regiodirecteur Harm Janssen zijn het daarover roerend eens. Er is immers een groot gebrek aan betaalbare huisvesting. ‘We hebben dringend mensen nodig die over de grenzen van sectoren heen kunnen kijken.’
Krimp met de K van kansen
Vergrijzing, vertrekkende mensen, minder voorzieningen: aan duidelijkheid laat de problematiek van krimpregio’s weinig te wensen over. Maar het ‘Randland’ biedt ook kansen, juist in deze tijden van woon-, klimaat- en pandemie-uitdagingen. Het is tijd dat Rijk en regio een gezamenlijke sprong voorwaarts maken, aldus ‘krimpprofessor’ Bettina Bock.
De Randstad, dat is slechts één van de vele regio's die Nederland telt