Table of Contents van Bin Koh onthuld op het Zeeburgereiland
Culturele Commons
Het kunstproject Culturele Commons is een samenwerking van BPD I Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Rietveld Academie, Sandberg Instituut, de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Amsterdam Research Institute for the Arts and Sciences, en publieke partners zoals Waag Amsterdam en CasCo Utrecht. Kunstenaars, designers en architecten vanuit de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut, en onderzoekers vanuit de LAPS Rietveld (wetenschappelijk instituut voor kunst en publieke ruimte) en de Universiteit van Amsterdam participeren in onderwijsprogramma The Commoners’ Society. Dat onderzoekt de rol van kunst in de gemeenschapsvorming van nieuwe stedelijke gebieden zoals het Zeeburgereiland. Nieuwe manieren van (samen)leven, maken, bezitten, delen, beheren en onderhouden worden daarbij tegen het licht gehouden.
Gemeenschappelijk bezit
Om dit te kunnen doen, werd op het Zeeburgereiland een werk- en testterrein ingericht met ruimte voor dialoog over alternatieve manieren van leven. Uiteindelijk resulteerde de samenwerking in de vervaardiging van een kunstwerk in de (semi-)openbare ruimte van Woon&, een bijzonder project van BPD. Het begrip commons (met een oud Nederlands woord: ‘meent’), onverdeeld gemeenschappelijk bezit, is een oud concept. In het project wordt onderzocht hoe levensvatbaar de commons zijn voor onze huidige tijd. Niet alleen in kleinere dorpsgemeenschappen, maar juist ook in de grote steden. Dat gaat verder dan alleen economisch delen, maar om een manier van leven en het delen van ervaringen, waarden, tradities. De combinatie met nieuwbouwproject Woon& is niet toevallig, de kunsttoepassing sluit naadloos aan bij het karakter van de nieuwe wijk op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Woon& bestaat uit drie gebouwen die een combinatie van verschillende functies hebben. Op de begane grond van dit complex met 120 appartementen, bevinden zich straks deelfaciliteiten op het gebied van werk, voedsel, gezondheid en mobiliteit. Het wordt een plek waar bewoners met elkaar spullen en faciliteiten delen en elkaar kunnen ontmoeten.
Table of Contents
Uit een competitie van 7 jonge alumni van het Sandberg Instituut koos de jury voor het voorstel van Bin Koh; Table of Contents. Table of Contents is een met tegels omlegde barbecuetafel die refereert aan de eetcultuur van het geboorteland van Bin Koh, Noord-Korea en haar jeugdherinneringen. Bin Koh: “Toen ik klein was, legde mijn moeder markeerstiften naast de glazen eettafel, zodat we alles wat in ons opkwam direct op tafel konden tekenen. Ik ben geen productontwerper of architect, maar deze jeugdherinnering aan eten, drinken en het delen van ervaringen door middel van specifieke objecten bleef naar boven komen terwijl ik nadacht over een publiek kunstwerk voor de nieuwe WOON& gebouwen op Zeeburgereiland.” Bin Koh ontwikkelde de tegels voor het tafelblad bij Koninklijke Tichelaar, waar ze ze zelf met de hand beschilderde.
De tafel is geplaatst in de gemeenschappelijke tuin van Woon& nodigt bewoners uit stil te staan bij dierbare herinneringen aan koken door samen een tafel te delen. Mensen kunnen houtskool in het midden leggen, eten grillen en vervolgens van hun maaltijden en gesprekken te genieten. Bin Koh ziet de potentie van een gemeenschappelijke tafel om sociale codes te beïnvloeden. In essentie vraagt het kunstwerk: hoe creëer je een intieme sfeer met buren? Wat laat intimiteit tussen mensen ontstaan? Wat nodigt mensen uit om zich uit te spreken?