BPD Magazine #16
Ruimte scheppen voor alle generaties
De cijfers komen al geruime tijd voorbij in onderzoeken en bevolkingsprognoses, maar het lijkt soms of we ze niet echt tot ons laten doordringen. Het aandeel 65-plussers in de Nederlandse bevolking stijgt van 20 procent nu naar 25 procent rond 2040. Het aantal tachtig-plussers gaat verdubbelen: van zo’n 0,9 miljoen nu naar 1,7 miljoen in 2043. We kunnen niet wegkijken van dit toekomstbeeld, net zomin als dat we het regelen van ons pensioen voor ons uit kunnen schuiven. In dit magazine is er daarom aandacht voor wonen en senioren.
Ruimte scheppen voor alle generaties, jong en oud
Luisteren naar de bodem
Bodem en water moeten voortaan leidend zijn bij ruimtelijke ontwikkeling, schreef minister Hugo de Jonge in zijn Ruimtelijke-Ordeningsbrief van mei 2022. Er moet ‘weer geluisterd worden naar wat de bodem en het water te vertellen hebben’. Maar hoe doe je dat bij een nieuwe gebiedsontwikkeling? Op pad met bodemecoloog Ciska Veen in het nieuwe dorp Hoef en Haag aan de Lek.
De bodem is de basis van alles. Wat ondergronds gebeurt, werkt bovengronds door
Conceptmatig bouwen werkt alleen als iedereen meedenkt
Joost Mulder, directeur regio Noord-Oost en Midden van BPD, gelooft in de kansen van conceptmatige woningbouw. ‘Een goede afstemming tussen alle betrokkenen is daarvoor essentieel – en de bereidheid om over de eigen grenzen heen te kijken.’
Houd elkaar een beetje heel
De klimaatcrisis, energietransitie, immigratie, woningnood… de maatschappelijke opgaven tuimelen over elkaar heen. Volgens Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en burgemeester van Den Haag, is de bouw van voldoende betaalbare woningen een van de belangrijkste. Maar dat moet wel gepaard gaan met een leefbare woonomgeving, die voorziet in de dingen die ertoe doen.
Je kunt de stad niet los zien van aangrenzende gemeenten: een sterke stad betekent ook een sterkere regio