De opmars van groen in de gebouwde omgeving
Bosrijk: Wonen in een houten huis tussen de bomen
Hoe ver kun je gaan met natuurinclusief, duurzaam en groen wonen? De gemeente Eindhoven daagde ontwikkelaars in een prijsvraag uit om die vraag te beantwoorden. BPD ontwikkelde het concept voor Zuiver Bosrijk en kwam ermee als winnaar uit de bus.
Het plan omvat drie ‘bebouwde plekken tussen de bomen’: De Kruin, De Stam en De Bast. De 32 woningen (in clusters van 8 tot 13 woningen) worden helemaal uitgevoerd in cross laminated timber (kruislaaghout), een natuurlijk en duurzaam bouwmateriaal. ‘De gevels zijn van geperst bamboe. Dat verkleurt in de loop der jaren op een fraaie manier,’ zegt Dave Horsten, locatiemanager van BPD. De houten woningen – met groene daken en terrassen – staan midden in uitbundig collectief groen. Daarin is een faunatoren een echte blikvanger. Horsten: ‘Dat is een bouwwerk van onbehandeld hout, gevuld met stro en gras, een woonplek voor vogels, bijen en andere insecten. In zo’n vijftien jaar gaat die toren helemaal op in de natuur.’ Het bestaande groen in het gebied wordt ook nog eens aangevuld met nieuwe bomen, struiken en planten.
Zuiver Bosrijk trekt veel belangstellenden. Horsten: ‘Dat zijn mensen die iets hebben met gezamenlijk groen en met collectiviteit. Al kun je hier natuurlijk ook gewoon een mooi, duurzaam houten huis kopen.’ Belangstellenden vallen voor het groene concept: je tuin is hier veel groter dan in een rijtjeshuis, maar je deelt ‘m met anderen. In dat ruime collectieve groen bouwt BPD ook nog een glazen kas waarin de bewoners eigen fruit en groente kunnen telen.
World Food Center: Het landschap als drager van het gebied
Op de rand van de natuur van de Veluwe, dichtbij de hei en het bos, ontwikkelt BPD samen met Van Wijnen en GREEN Real Estate het World Food Center. Consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden kunnen hier straks terecht voor alles op het gebied van duurzame voeding.
Twee voormalige kazernegebouwen in Ede ondergaan daarvoor een metamorfose. Wonen, werken en recreëren gaan er straks hand in hand: er komt een nieuwe woonwijk, De Veluwse Proeftuin, met 700 woningen in het groen. ‘Deze plek hoeft niet gemaakt te worden. We kunnen de vruchten van de natuur direct plukken,’ zegt Gonny Doornbos, ontwikkelingsmanager van BPD. ‘Het landschap in de omgeving wordt de drager van het gebied. Overal zie je straks de relatie met groen en voedsel. Bijvoorbeeld bij de verkoelende verticale tuinen aan de gevels van de appartementengebouwen. Of bij de sedumdaken op bergingen en de gemeenschappelijke moestuin waar bewoners kruiden, groenten en fruit kunnen verbouwen. Je woont hier letterlijk in het park.’
De auto is te gast in deze natuurinclusieve wijk. Die natuur vind je ook letterlijk in de bouwmaterialen terug. Een nieuw bedrijfsverzamelgebouw voor het Food Center wordt helemaal in hout uitgevoerd. Doornbos: ‘Dat zou een paar jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Zo snel kunnen ontwikkelingen gaan.’
Proeftuin Erasmusveld: Wonen in de natuur in de stad
In het nieuwe, duurzame woongebied Proeftuin Erasmusveld (Den Haag) is groen een dragend element. De 370 woningen (appartementen, stadswoningen, sociale huurwoningen en betaalbare huurwoningen), tussen voetbal- en hockeyvelden, worden letterlijk overal omgeven door groen.
‘Dwars door het gebied loopt van Oost naar West een ecologisch lint,’ zegt Bas Kalter, ontwikkelingsmanager van BPD. ‘Tevens bevindt zich in het plan een natuurpromenade van Noord naar Zuid, waardoor er prachtige groene zichtlijnen ontstaan.’ Daar blijft het niet bij. De privétuinen in Proeftuin Erasmusveld zijn net iets kleiner dan gemiddeld. Maar daar staat veel openbaar groen en water tegenover: voedseltuinen, een stadsakker, een struinpad, wadi’s met rietkragen en overal bomen en beplanting.
Het past bij de opzet van de wijk, die van a tot z is afgestemd op bewoners die bewust gezamenlijk met hun leefomgeving willen omgaan en duurzaamheid belangrijk vinden. Dat vind je terug in de energievoorziening, circulariteit en mobiliteit. En in het groen dus. Bas Kalter: ‘Je ziet straks overal groene tuinpoortjes, groene gevels en luifels, sedumdaken, nestkasten voor vogels en vleermuizen.’ De pluspunten zijn evident: mensen worden gestimuleerd om buiten te zijn, er zijn overal ontmoetingsmogelijkheden, je kunt je goed ontspannen. Kalter: ‘Ik merk het zelf. Na een drukke dag kom je in een groene omgeving sneller tot rust. In Erasmusveld woon je in de natuur in de stad. Een oase voor mens en dier.’