Gezond wonen en leven in Vossepolder Hillegom
BPD is al lange tijd betrokken bij de nieuwe wijk Vossepolder. In 2008 startte de bouw van de eerste fase. In 2019 won BPD de prijsvraag voor de nieuwe buurt met 64 woningen, die komend jaar gebouwd wordt. Onlangs won BPD ook de prijsvraag voor de allerlaatste fase van Vossepolder, met 47 woningen. Het plan van BPD voor de 64 nieuwe woningen die nu gebouwd gaan worden, blinkt uit op de aspecten, duurzaamheid, betaalbaarheid, kwaliteit en verschijningsvorm van de tuindorp-architectuur, die kenmerkend is voor de Bollenstreek. In de nieuwe wijk kunnen verschillende doelgroepen een woning vinden. Ook starters, doorstromers en ouderen kunnen er terecht.
Betaalbaar
De 64 woningen worden gerealiseerd in drie nieuwe deelgebieden van Vossepolder. In Het Hof komen 20 grondgebonden woningen voor starters en 19 grondgebonden woningen voor doorstromers. Voor beide typen woningen geldt een anti-speculatiebeding van 10 jaar en een zelfbewoningsverplichting. De volgende deelgebieden zijn De Laan met 6 ruime twee-onder-een-kappers en 1 vrijstaande woning en De Burcht met 18 appartementen, die een inpandige parkeermogelijkheid hebben.
Energietransitie
Bas Kalter, ontwikkelingsmanager bij BPD: “Het belangrijkste onderdeel in de prijsvraag van gemeente Hillegom voor de 64 nieuwe woningen, was de hoogte van de GPR-score die de mate van duurzaamheid van een gebouw in beeld brengt. Het plan van BPD scoort gemiddeld heel hoog op de diverse aspecten. Energie krijgt een ruime 9, milieu een dikke 7, gezondheid en gebruikerskwalitieit krijgen beide een ruime 8. Samen met de uitstraling van de architectuur heeft dit geleid tot de winnende inzending.”
Kalter: “Alle woningen in Vossepolder worden zonder gasaansluiting gebouwd, goede isolatie zal de energievraag verminderen en zonnepanelen verlagen de CO2-uitstoot. De toepassing van bodemwarmte en -koeling zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast krijgen de woningen een slimme meter zodat toekomstige bewoners bewuster omgaan met energieverbruik.”
Circulair, klimaatadaptief én gezond
“Ook voor de circulaire economie hebben we in Vossepolder aandacht”, vertelt Kalter. “De woningen krijgen hernieuwde dakpannen, we passen duurzaam FSC-hout toe en het beton zal milieuvriendelijk zijn. De aannemer Horsman & Co uit Lisse, is geselecteerd op basis van zijn expertise in duurzaam bouwen en lokale aanwezigheid.”
“Regentonnen, groene daken en plantenbakken met infiltratiemogelijkheden vangen overtollig hemelwater op,” vervolgt Kalter enthousiast. “Een hovenier geeft bewoners advies bij het klimaatadaptief inrichten van de eigen tuin. En de woningen worden uitgerust met waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten. Vossepolder wordt daarmee heel klimaatadaptief.”
“Gezond wonen en leven in Vossepolder betekent: wonen met uitzicht op het groen door grote raamoppervlaktes. De woningen worden zo ontworpen dat langer zelfstandig wonen mogelijk wordt. Ook zijn er bij een aantal woningen opties mogelijk om slaapkamers en badkamers op de begane grond te realiseren ten behoeve van de levensloopbestendigheid. Deze variëteit in woningaanbod maakt Vossepolder aantrekkelijk voor diverse doelgroepen met ook betaalbare woningen voor starters en doorstromers. Het beste van meerdere werelden,” besluit Kalter.