Grootste klimaatneutrale binnentuin van Nederland komt in Delft
Wicher Mol, ontwikkelingsmanager bij BPD: “Toen we begonnen met de plannen voor PoortMeesters hadden we direct het idee voor een bijzondere binnentuin met veel groen. Later hebben we RRog Stedenbouw en Landschap gevraagd om een groen ontwerp voor deze daktuin te maken inclusief een duurzaam wateropvangsysteem. En dat is gelukt, want op het dak van de parkeergarage komt een collectieve binnentuin met grote struiken en bomen tot wel negen meter hoog. De tuin bestaat uit twee delen: een gezamenlijke groene ruimte die door alle bewoners van PoortMeesters gebruikt kan worden en de privétuinen van de stadswoningen. Een meanderende route met minimale verharding loopt tussen de diverse plantrijke borders door.”
Waterhuishouding op eigen kavel
“Uniek is dat in de binnentuin een heel systeem voor waterhuishouding is aangelegd,” vertelt Mol. “Zo reguleren we de opvang van het hemelwater helemaal op de eigen kavel.” Edwin Schiks van het bedrijf Waterneutraaldak legt uit hoe dit systeem werkt: “Op het dak van de parkeergarage wordt een bufferlaag van tien centimeter aangelegd waar regenwater in opgeslagen kan worden. Loopt deze laag vol, dan stroomt het overtollig hemelwater naar opslagtanks die onder de parkeergarage liggen. Het regenwater uit deze buffertanks wordt weer gebruikt als irrigatie voor de binnentuin. Met sensoren wordt bijgehouden wanneer de binnentuin droog is en de beplanting van water voorzien mag worden.”
“Ruim 80% van het regenwater kan op die manier worden opgeslagen en hergebruikt voor beregening van de binnentuin,” vertelt Jan Voorrips van Ballast Nedam Development, de ontwikkelaar waarmee BPD PoortMeesters samen realiseert. “Dat maakt het watersysteem uitermate circulair. In totaal kunnen we ruim 500.000 liter hemelwater opslaan in de PoortMeesters. Zijn de buffertanks vol, en er is regen op komst, dan signaleert het systeem dat de tanks moeten lozen op het oppervlaktewater.”
Beplanting die water vasthoudt
Mol: “De stadswoningen krijgen allemaal een eigen tuin. Naast een groot terras krijgen de privétuinen aan de randen beplanting met struiken en grassen die zorgen voor schaduw en privacy. Deze speciaal uitgekozen planten houden het water vast bij regenbuien, maar zorgen ook voor verkoeling in de zomer. Zo wordt de grootste klimaatneutrale binnentuin van Nederland een groene oase waar het heerlijk vertoeven is. En waar overtollige regenval maximaal opgevangen en vastgehouden kan worden.”
“De binnentuin wordt omsloten door het woongebouw en is via twee poorten toegankelijk. Hier komt ook de naam van het woongebouw, PoortMeesters, vandaan. Kinderen kunnen er veilig buiten spelen omdat alle auto’s in de ondergelegen garage geparkeerd worden. Naast de klimaatadaptieve maatregelen in de binnentuin, zijn ook de woningen heel duurzaam,” vervolgt Mol. “Ze worden gebouwd met duurzame materialen, zijn energiezuinig en onderhoudsarm. En ook nog eens op sociaal vlak duurzaam, omdat de woningen geschikt zijn voor alle levensfasen.